16March

Soms is het zo moeilijk...

Soms kom je wel eens een symptoom tegen bij een klant waardoor je moet doorverwijzen naar de huisarts. Dit overkwam mij pas geleden bij een pedicure klant. Ik constateerde een donkere streep in haar grote teennagel. Bij mij gingen gelijk alle alarmbellen af. Maar hoe vertel je, zonder haar de schrik van haar leven te bezorgen wat jouw vermoedde is? Ondanks dat ik het erg moeilijk vond  heb ik het (na twee keer slikken en ongeveer tien keer proberen die streep weg te krijgen), het haar toch verteld. En ja natuurlijk schrok ze, dat begrijp ik. Maar niets zeggen was voor mij geen optie. Het kan te grote gevolgen hebben als je hier niet even naar laat kijken.

 

Vandaag kwam zij bij mij terug. Ze moest mij een groot compliment van de arts (dermatoloog van Dermicis) doorgeven voor het herkennen en doorverwijzen. Er is inmiddels een biopt genomen van haar teennagel. De uitslag heeft zij nog niet. Maar ze was mij erg dankbaar voor mijn professionele kennis en accuraat handelen.

 

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, heb je een moedervlek die er anders uitziet, jeukt, groeit, schilfert, of zoals op de foto een donkere streep in je nagel of zomaar een plekje wat je niet vertrouwd. Ga naar de huisarts of download een app om melanomen te checken (bijv. SkinVision). Liever een keer te vaak laten checken, toch.

 

Huidkanker is op dit moment de meest voorkomende vorm van kanker! Dus zodra het buiten licht is (daglicht), bescherm dan ook altijd met een hoge spf/factor die beschermd tegen uvA en uvB (broad spectrum). Onze huid is ons grootste orgaan. Wees er zuinig op. En controleer elkaar en de kinderen ook regelmatig.